halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa z winogrona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gotujemy różne zupy. Zupy owocowe można podać na zimno jak i również na ciepło .Najlepiej takie zupy smakują w lecie.

Zupa  z winogrona

Składniki:

Zupa z winogrona

 

  • winogrona ciemne 60 dag
  • mleko 3,2 % 1,2 litra
  • żółtko 2 sztuki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 4 łyżki
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zupa z winogrona
Winogrono umyć, obrać z gałązek, następnie zmiksować . Pozostawić trochę winogrona w całości do dekoracji. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.

Mleko zagotować z masłem. Dodać zmiksowane winogrono i gotować ok 7 minut . Następnie zdjąć zupę z kuchenki i wlewać powolutku żółtka utarte cały czas miksując lub energicznie mieszając.

Zupę na talerzach udekorować winogronem. Zupę można podać na ciepło lub na zimno np. z biszkoptami.