Sposób przygotowania:
Chłodnik z truskawek z piankamiTruskawki (najlepiej wcześniej rozmrożone) zalewamy nie całą szklanką wrzątku i miksujemy je blenderem. Następnie oddzielamy żółtko od białka jajka. Żółtko ubijamy w kąpieli wodnej w trzema łyżkami cukru na puszystą masę. Do żółtka dodajemy zmiksowane truskawki dalej ubijając. Do całości dodajemy śmietankę i chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Następnie wystawiamy garnek w chłodne miejsce aby nasz chłodnik ostygł. W międzyczasie ubijamy białko z jedną łyżką cukru na sztywno. Pianę z białek wykładamy łyżką na wrzącą wodę i gotujemy ok. 1 minuty. Pianki należy delikatnie wyciągać aby się nie rozpadły. Chłodnik truskawkowy wlewamy do małych miseczek, na wierch kładziemy piankę i dekorujemy truskawkami. Smacznego!
Polecamy też przepis na chłodnik jogurtowy! >>>
darmiona