bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Chruściki wg bajtek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

15- minutowe CHRUŚCIKI dla "zapracowanych" lub "leniwych"..

Chruściki wg bajtek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chruściki wg bajtek

 

  • 1 op.ciasta francuskiego
  • ok. 0.5 l oliwy do smażenia
  • ok. 50 g cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Chruściki wg bajtek
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, przyciąć radełkiem podłużne prostokąty /np.3x10cm/, ponacinać na 4 cm w środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec. Do małego , w miarę płaskiego garnka wlać olej, dobrze podgrzać i wkładać po 4-5 chruścików. Piec na jasno-złoty kolor z jednej i z drugiej strony. Wyjmować szybko z rozgrzanego oleju /aby nie spaliły się/ i układać na bibule lub ręczniku papierowym do osączenia. Po przestygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Chruściki wg bajtek
radełkiem przycięte prostokąty , przygotowane do smażenia