lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Chrust

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszny chrust... Smacznego!

Chrust

Składniki:

Chrust

 

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 3 żółtka
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • 1 kieliszek spirytusu

 

 

Sposób przygotowania:

Chrust
50 dag mąki wymieszać z trzema łyżeczkami proszku do pieczenia oraz z dwoma łyżkami cukru. Do tego dodać rozdrobnione za pomocą noża masło. Składniki wymieszać ze sobą i wbić do nich trzy żółtka oraz dolać pół szklanki śmietany oraz jeden kieliszek spirytusu ( niekoniecznie). Wszystkie składniki razem ugnieść na ciasto. Ciasto rozwałkować, a następnie pokroić na nieduże prostokąty. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, a w następnej kolejności przez to nacięcie przełożyć jedne z końców ciasta. Tak zrobić z każdym kwadracikiem. Gotowy chrust włożyć do tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zarumieni. Usmażony chrust wyjąć z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej i każdy posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust