zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chrzanowy sos tatarski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszny sos do jajek, wędlin i mięs na zimno. Idealny nie tylko na Wielkanoc ale i na co dzień.

Chrzanowy sos tatarski

Składniki:

Chrzanowy sos tatarski

 

  • 500 ml majonezu sałatkowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki tartego chrzanu
  • 5 ogórków konserwowych
  • 15 marynowanych pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty cukru

Sposób przygotowania:

Chrzanowy sos tatarski
Do miski przełożyć majonez, chrzan i jogurt, wymieszać.

Następnie drobniutko pokroić pieczarki, ogórki i wrzucić to do miseczki ze składnikami wyżej.

Dodać przyprawy do smaku i dobrze wymieszać sos.

W razie potrzeby jeszcze doprawić.

Sos dokładnie wymieszać, w razie konieczności doprawić i przełożyć do słoika.

Przechowywać w lodówce i podawać do wędlin, mięs na zimno i jaj.