Pieczarka jest gatunkiem grzybów z rodziny pieczarkowatych. W stanie dzikim możemy je spotkać na polach, w parkach, na stosach kompostowych, ale jest też powszechnie uprawiana. W Europie uprawę ich rozpowszechnili Francuzi 300 lat temu. Obecnie Polska należy do grona największych producentów w Europie.
Ten niepozorny grzyb ma wiele odmian. Niestety podczas zbierania można go pomylić z muchomorem, dlatego też najbezpieczniej jest po prostu zakupić je w sklepie. Są to średniej wielkości grzyby, o białej barwie kapelusza, ale też można spotkać szarobiałe, a nawet brązowe. To co je odróżnia od muchomorów to blaszki, które nie dochodzą do trzonu o barwie lekko różowej do brązowej. Natomiast miąższ jest słabo czerwieniejący. Wielu specjalistów i szefów kuchni nie potrafią sklasyfikować smaku, dlatego też określają go piątym smakiem. Nie jest on ani delikatny, ani intensywny.
Zawartość
Pieczarka, podobnie jak i inne grzyby jest doskonałym źródłem białka. Poza tym zawiera wodę oraz witaminy B1, B2, B3, A oraz D, która dość rzadko występuje w warzywach. Poza tym zawiera znaczące ilości minerałów i pierwiastków, np. potas, sód, magnez, fosfor, selen, żelazo czy miedź, a także kwas foliowy i błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Działanie
Pieczarka doskonale zaopatruje organizm w potrzebne białko potrzebne do m.in. do budowy mięśni. Witaminy z grupy B wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie pieczarek wspomaga procesy trawienne, korzystnie działa na serce i naczynia krwionośne, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w pieczarkach witamina D wzmacnia kości oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza jelit. Związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność aktywacji komórek immunologicznych.
Zastosowanie
Pieczarki można spożywać na surowo, ale też wykorzystuje się je do gotowania, smażenia, pieczenia, duszenia czy marynowania. Stanowią świetny dodatek do różnych potraw tworząc znakomity wachlarz smaków.
Ten niepozorny grzyb ma wiele odmian. Niestety podczas zbierania można go pomylić z muchomorem, dlatego też najbezpieczniej jest po prostu zakupić je w sklepie. Są to średniej wielkości grzyby, o białej barwie kapelusza, ale też można spotkać szarobiałe, a nawet brązowe. To co je odróżnia od muchomorów to blaszki, które nie dochodzą do trzonu o barwie lekko różowej do brązowej. Natomiast miąższ jest słabo czerwieniejący. Wielu specjalistów i szefów kuchni nie potrafią sklasyfikować smaku, dlatego też określają go piątym smakiem. Nie jest on ani delikatny, ani intensywny.
Zawartość
Pieczarka, podobnie jak i inne grzyby jest doskonałym źródłem białka. Poza tym zawiera wodę oraz witaminy B1, B2, B3, A oraz D, która dość rzadko występuje w warzywach. Poza tym zawiera znaczące ilości minerałów i pierwiastków, np. potas, sód, magnez, fosfor, selen, żelazo czy miedź, a także kwas foliowy i błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Działanie
Pieczarka doskonale zaopatruje organizm w potrzebne białko potrzebne do m.in. do budowy mięśni. Witaminy z grupy B wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie pieczarek wspomaga procesy trawienne, korzystnie działa na serce i naczynia krwionośne, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w pieczarkach witamina D wzmacnia kości oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza jelit. Związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność aktywacji komórek immunologicznych.
Zastosowanie
Pieczarki można spożywać na surowo, ale też wykorzystuje się je do gotowania, smażenia, pieczenia, duszenia czy marynowania. Stanowią świetny dodatek do różnych potraw tworząc znakomity wachlarz smaków.