Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką- doskonała propozycja na wigilijny stół. Warto je przygotować.

Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i cebulką

Składniki:

Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i cebulką

 

  • 1/2 kg śledzi matiasów,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
  • 2,5 łyżki śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i cebulką
1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny.

2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.

3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz.

Tagi:

groszek