lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasteczka witrażyki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Postanowiłam zrobić ciasteczka bez jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe, bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.

Ciasteczka witrażyki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasteczka witrażyki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g ksylitolu
  • 16 g a cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • jogurt z truskawkami 0% tłuszczu 150 g

Sposób przygotowania:

Ciasteczka witrażyki

Wykonanie:

Ciasteczka najłatwiejsze na świecie, każdy z was je zrobi. Zaczynamy od tego, że odmierzamy i przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wsypujemy na stolnicę silikonową. Dodajemy pokrojone chłodne masło, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami.


Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło, tak na dwie godzinki.


Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.


Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut ciasteczka.


Przekładamy gotowym nadzieniem galaretką pomarańczową. Ciasteczka schładzamy lepiej smakują z galaretką.

Ciasteczka witrażyki
Zaczynamy od tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy na stolnicę silikonową.
Ciasteczka witrażyki
Dodajemy pokrojone drobno chłodne masło.
Ciasteczka witrażyki
Wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami.
Ciasteczka witrażyki
Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.
Ciasteczka witrażyki
Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.