mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciastka Witrażyki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasteczka są kruchutkie, rozpływają się w ustach, a środek stanowi masa landrynkowa:)

Ciastka Witrażyki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka Witrażyki

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • landrynki owocowe - różnego koloru

Sposób przygotowania:

Ciastka Witrażyki
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła i jajka zagniatam w misce ciasto. Zawijam kulkę z ciasta w folię i wstawiam do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy wysypanej mąką na grubość 5 mm. Foremkami wycinam ciastka a następnie wycinam w nich środki mniejszą foremką (np. kieliszkiem czy małą nakrętką). Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory ciastek wsypuję pokruszone na mniejsze kawałki landrynki. Wstawiam do piekarnika do 150*C na 10-12 minut, aż ciastka lekko się zarumienią. Zostawiam ciastka do ostudzenia na blasze aż masa w środku zastygnie.
Ciastka Witrażyki
Każdy kolor landrynek przełożyć do osobnego woreczka i pokruszyć np. tłuczkiem
Ciastka Witrażyki
Do otworów w ciastkach nasypać pokruszone cukierki