aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ciastka francuskie z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo szybkie i łatwe ciasteczka z rodzynkami i brzoskwiniami.

Ciastka francuskie z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z rodzynkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • garść rodzynek
  • kilka brzoskwiń z puszki
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z rodzynkami
Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy, kroimy w plastry. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na 5 minut.W międzyczasie ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i kroimy na duże prostokąty. Na każdym prostokącie układamy po plasterku brzoskwini, i posypujemy cukrem. Rodzynki dokładnie odcedzamy na sitku. Na każdym ciastku układamy po łyżeczce rodzynek.Ciasto zwijamy w rulonik i dokładnie sklejamy wszystkie brzegi. Układamy sklejeniem do dołu. Wierzch ciastek nacinamy w trzech miejscach i posypujemy cukrem waniliowym. Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Podajemy, gdy całkowicie ostygną, gdyż środek ciastek jest zbyt gorący.
Ciastka francuskie z rodzynkami
Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, na każdym układamy po plasterku brzoskwini i posypujemy cukrem.
Ciastka francuskie z rodzynkami
Następnie układamy po łyżeczce namoczonych we wrzątku rodzynek.
Ciastka francuskie z rodzynkami
Ciastka zwijamy, sklejamy brzegi, wierzch posypujemy cukrem waniliowym.
Ciastka francuskie z rodzynkami
Pieczemy 10-12 minut. Podajemy dopiero gdy ciasteczka ostygną.