Wiele dań francuskich, przystawek czy deserów musi posiadać to ‘coś’. Dodatek tego rodzaju ciasta świetnie się komponuje z daniami wytrawnymi oraz słodkimi.
Posiada specyficzną, warstwową strukturę w postaci cieniutkich, aromatycznych i smacznych listków. Ta zależność występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu oraz odpowiedniej obróbce termicznej.
Ciasto francuskie, bo o nim tu mowa, świetnie sprawdza się, jako wyrób cukierniczy. Pyszne croissant z czekoladą lub maślane, rogaliki saute bądź z dodatkiem pysznego nadzienia owocowego, czekoladowego, kremowego, a nawet z pysznymi kandyzowanymi owocami oraz rodzynkami są przysmakami nie tylko dzieci, ale i dorosłych.
Ciasto francuskie nie tylko jest używane do słodkich wypieków. W domowym zaciszu chętnie przygotowujemy wytrawne przekąski oraz dodatki do dania głównego z cienkimi płatami ciasta francuskiego.
Rogale wytrawne czy babeczki faszerowane z ciasta francuskiego? Co wybieracie?
Jeżeli nie możecie się zdecydować, co chcecie podać swoim gościom odwiedźcie dział Z ciasta francuskiego. Tutaj z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Pyszna i sprawdzona kolekcja wyśmienitych przepisów z ciastem francuskim w roli głównej zachwyci niejedna osobę. Serdecznie zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia