Anna55

Anna55

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ciastka ryżowo-kokosowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna przekąska dla łasuchów.

Ciastka ryżowo-kokosowe

Składniki:

Ciastka ryżowo-kokosowe

 

  • torebka kleiku ryżowego;
  • 25 dag margaryny;
  • 3 jajka;
  • trochę więcej niż pół szklanki cukru;
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • konfitura z wiśni.

Sposób przygotowania:

Ciastka ryżowo-kokosowe
Kleik ryżowy (bezmleczny) wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, posiekać z margaryną, dodać jajka, cukier, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta, formować kulki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. W każdej kulce zrobić wgłębienie (dołek). Wstawić ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 200°C i upiec na jasnozłoty kolor. Do każdego wgłębienia można (ale nie trzeba) włożyć troszkę konfitur i ewentualnie udekorować wisienką.