mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciastka z patelni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na początku myślałam, że wyjdą takie twardsze racuszki, jednak w życiu się nie spodziewałam takich pysznych kruchych ciasteczek:)

Ciastka z patelni

Składniki:

Ciastka z patelni

 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rodzynek (ew. posiekana gorzka czekolada)
  • 0,5 kostki margaryny (pokrojona na małe kawałki)
  • aromat waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z patelni
Łączymy: mąka + proszek do pieczenia + cukier. Dodajemy margarynę - wyrabiamy. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Jajka rozbijamy widelcem w miseczce i dodajemy do ciasta. Plus aromat. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać łyżkę mleka. Wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm i wykrawamy ciasteczka. Patelnię przecieramy papierem nasączonym tłuszczem, rozgrzewamy, kładziemy. Nasze ciastka i trzymamy około 3 minut z każdej strony - aż staną się złociste.