KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Ciasto marchewkowe po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wygląda prawie jak murzynek ale murzynkiem nie jest. Smakowite ciasto marchewkowe z polewą lub bez!

Ciasto marchewkowe po mojemu

Składniki:

Ciasto marchewkowe po mojemu

 

  • 8 marchwi (ok 2 szklanki startej)
  • 1,5 szkanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka oleju
  • 5 jaj
  • łyżka sody oczyszczonej wymieszanej z łyżką proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bakalie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe po mojemu
Rozpoczynamy od starcia marchewki, koniecznie na drobnych oczkach. Całe jaja ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po kolei: marchewkę, mąkę, olej, sodę z proszkiem, szczyptę soli i bakalie do smaku dowolnie orzechy, rodzynki, możemy dodać szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Ciasto można polać czekoladową polewą. Polecam! (Wychodzi ok. 15 kawałków)