Sposób przygotowania:
Ciasto na oleju z nektarynkami
Nektarynki pozbawić pestek, pokroić w kostkę.
Ciasto:
Jajka wybić do miski, dodać oba cukry i sok z limonki, ucierać na dużych obrotach, przez kilka minut.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do utartych jajek, ostrożnie wymieszać.
Na samym końcu wlewać cienkim strumieniem olej, miksując krótko na wolnych obrotach.
Tortownicę o wymiarach ( 27 cm) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, wierzch posypać nektarynkami.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika do 170 stop, piec przez ok.60 minut, do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto, posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
Jajka wybić do miski, dodać oba cukry i sok z limonki, ucierać na dużych obrotach, przez kilka minut.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do utartych jajek, ostrożnie wymieszać.
Na samym końcu wlewać cienkim strumieniem olej, miksując krótko na wolnych obrotach.
Tortownicę o wymiarach ( 27 cm) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, wierzch posypać nektarynkami.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika do 170 stop, piec przez ok.60 minut, do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto, posypać cukrem pudrem.
mocsłodkości