Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami
Nektarynki obieramy ze skórki, usuwamy pestkę kroimy w plasterki. Borówkę płuczemy o zostawiamy na sitku aby obciekła.
W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Kiedy masa stanie się w miarę jednolita dodajemy jajka i jogurt – miksujemy na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się wszystkich składników (około 1 minuty).
Ciasto wylewamy na tortownicę (23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone nektarynki i borówki. Tak przygotowane ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut (najlepiej po 30 minutach do ciasta włożyć patyczek i jeśli po wyjęciu jest już suchy ciasto jest gotowe – jeśli nie dopiekamy go 10 minut i ponownie sprawdzamy).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto możemy opryszczyć cukrem pudrem.
Smacznego
W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Kiedy masa stanie się w miarę jednolita dodajemy jajka i jogurt – miksujemy na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się wszystkich składników (około 1 minuty).
Ciasto wylewamy na tortownicę (23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone nektarynki i borówki. Tak przygotowane ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut (najlepiej po 30 minutach do ciasta włożyć patyczek i jeśli po wyjęciu jest już suchy ciasto jest gotowe – jeśli nie dopiekamy go 10 minut i ponownie sprawdzamy).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto możemy opryszczyć cukrem pudrem.
Smacznego
robaczek
lukrowanepierniczki