Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Tarta z nektarynkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche ciasto z nektarynkami zatopionymi w galaretce. Bardzo ładnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.

Tarta z nektarynkami i galaretką

Składniki:

Tarta z nektarynkami i galaretką

Ciasto:

  • 180 g mąki tortowej (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Wierzch:

  • 2 nektarynki
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 300 ml wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Tarta z nektarynkami i galaretką

Przygotowanie ciasta

Tarta z nektarynkami i galaretką
Ciasto na tartę z nektarynkami w trakcie przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Wrzucić cukier waniliowy, cukier puder i pokrojone w kostkę masło.

Siekać, aż masło będzie w drobnych kawałkach.

Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.

Wykładanie formy

Tarta z nektarynkami i galaretką
Ciasto na tartę z nektarynkami przed upieczeniem

Natartym mąką wałkiem rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką.

Za pomocą wałka przenieść ciasto do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 24 cm.

Docisnąć, nakłuć ciasto widelcem, aby nie urosło. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dekorowanie ciasta

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić, aż zacznie tężeć. Zapieczone ciasto wystudzić. Gdy całkiem wystygnie ułożyć pokrojone w półplasterki nektarynki.

Ostrożnie za pomocą łyżki wylewać partiami tężejącą galaretkę.

Ciasto wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje (na około godzinę).