Sposób przygotowania:
Tarta z nektarynkami i galaretkąPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiać na stolnicę. Wrzucić cukier waniliowy, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Siekać, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.
Wykładanie formy
Natartym mąką wałkiem rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą wałka przenieść ciasto do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 24 cm. Docisnąć, nakłuć ciasto widelcem, aby nie urosło. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dekorowanie ciasta
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić, aż zacznie tężeć. Zapieczone ciasto wystudzić. Gdy całkiem wystygnie ułożyć pokrojone w półplasterki nektarynki. Ostrożnie za pomocą łyżki wylewać partiami tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje (na około godzinę).