Sposób przygotowania:
Ciasto "Niebo w gębie"
Ciasto kruche:
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie połowy. Wałkujemy obydwie połowy. Pieczemy oddzielnie w kwadratowej blaszce przez około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mus jabłkowy umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Musem przekładamy blaty ciasta. Studzimy.
Masa orzechowa:
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmeitanfix. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaje zmielone orzechy. Mieszam.
Masę układam na wierzchu ciasta. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie połowy. Wałkujemy obydwie połowy. Pieczemy oddzielnie w kwadratowej blaszce przez około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mus jabłkowy umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Musem przekładamy blaty ciasta. Studzimy.
Masa orzechowa:
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmeitanfix. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaje zmielone orzechy. Mieszam.
Masę układam na wierzchu ciasta. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2
mocsłodkości
Czekoladka 2