BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Clafouti paryski deser z bitą śmietanką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to francuski deser ,który najczęściej robimy z wiśni.Można tak jak ja użyć różnych owoców.

Clafouti paryski deser z bitą śmietanką

Składniki:

Clafouti paryski deser z bitą śmietanką

 

  • 50 dkg wiśnie lub inne owoce
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany kremowej 30%
  • szczypta solil

Sposób przygotowania:

Clafouti paryski deser z bitą śmietanką
Całe jajka zmiksuj z cukrem orz cukrem wanilinowym. Dodaj mąkę, masło, śmietankę oraz sól. Blaszkę lub formę do ciasta wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Umyte owoce wysyp na dno. Owoce zalej masą. Wstaw do piekarnika. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. Ozdób bitą śmietaną.