kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Crema di limoncello

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Limoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn a charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku.

Crema di limoncello

Składniki:

Crema di limoncello

 

  • 8 cytryn
  • 600g cukru
  • 250ml spirytusy
  • 250ml wódki
  • 2 szklanki mleka
  • 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

Crema di limoncello
Cytryny obieramy cieniutko obieraczką tak aby miały jak najmniej białej skórki. Z cytryn wyciskamy sok. Sok i skórki umieszczamy w dużym szklanym słoju i zalewamy wódka wymieszaną ze spirytusem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na 7 dni co jakiś czas wstrząsając zawartością. Po tym czasie przecedzamy alkohol z cytrynami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy z nim cukier. Dolewamy mleko zagęszczone. Łączymy i studzimy. Wystudzone mleko z cukrem dolewamy do cytrynowego alkoholu. Dokładnie wymieszać i pozostawić do połączenia smaków na ile długo jesteśmy w stanie wytrzymać (ja pije od razu:) ).