Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Nalewka bakaliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewki robię ze świeżych owoców i suszonych. Tym razem zrobiłam z bakalii. Mał ładny, bursztynwy kolor i super smakuje.

Nalewka bakaliowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka bakaliowa

 

  • 500 ml wódki
  • 30 dag bakalii - rodzynki, figi, żurawina, daktyle, suszone śliwki
  • 20 szy owoców dzikiej róży
  • 2 łyżki miodu
  • 5 goździków

Sposób przygotowania:

Nalewka bakaliowa
Owoce dzikiej róży wypłukać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Bakalie (figi, daktyle, rodzynki, suszone śliwki) pokroić. Wsypać do słoja, dodać pokruszony liść laurowy gożdziki i miód. Zalać alkoholem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać nalew i odsawić na kolejny miesiąc.

Po miesiącu lub dłużej, zlać nalew najpierw orzez gęste sitlo, a następnie przez papierowy filtr do kawy.

Wlać do butelki i odstawić, im dłużej, tym lepiej.
Nalewka bakaliowa
Dowolne bakalie zalane alkoholem muszą postać
Nalewka bakaliowa
Bakalie pozostałe po odlaniu nalewu można wykoirzystaćdo ciasta