Sposób przygotowania:
Cukierki karmelowe z sezamem.
Szklankę mleka zagotować w rondlu,dodać łyżkę cukru.W pozostałym mleku rozpuścić dwie łyżki mąki ziemniaczanej.Do rondla wsypać pół szklanki cukru,podgrzewając,aż cukier się skarmelizuje.Wtedy zdjąć rondel z ognia i ostrożnie wlewać gorące mleko,by nie pryskało.Mieszać,aż cukier całkowicie się rozpuści i
dodać mleko z mąką ziemniaczaną i wymieszać.Powinna powstać dość gęsta i gładka masa karmelowa.Zanim jednak ona wystygnie,wsypać 3-4 pełne łyżki białego sezamu i przemieszać.
Wylać masę karmelową do przygotowanej formy prostokątnej i odstawić do zastygnięcia.Potem dopiero pokroić ostrym i długim nożem w kostki.Kostki podawać w papierowych,ozdobnych papilotkach na paterze.
dodać mleko z mąką ziemniaczaną i wymieszać.Powinna powstać dość gęsta i gładka masa karmelowa.Zanim jednak ona wystygnie,wsypać 3-4 pełne łyżki białego sezamu i przemieszać.
Wylać masę karmelową do przygotowanej formy prostokątnej i odstawić do zastygnięcia.Potem dopiero pokroić ostrym i długim nożem w kostki.Kostki podawać w papierowych,ozdobnych papilotkach na paterze.