Sezam znany również pod nazwami: sezam indyjski, sezam wschodni, kunżut, łogowa wschodnia. Jest to roślina o nieznanym pochodzeniu. Obecnie nie występuje w stanie dzikim i jest rośliną uprawną. Pierwsze zapiski znane są ze Starożytnej Babilonii i określana była mianem przyprawy bogów. W starożytności uprawiano ją także w Indiach i Azji Środkowej oraz Grecji. Obsiewano sezamem również tropikalne pola Afryki. Obecnie największym producentem są Chiny, Indie i Meksyk.
Sezam uprawiany jest głównie ze względu na cenne nasiona, które umieszczone są w „kapsułkach” na wysokich łodygach rośliny. Barwa nasion jest różna, od białej, jasnobrązowej po brązową i czarną. Charakteryzuje się słodko-gorzkim, ale delikatnym smakiem z nutą orzechowego aromatu. Wyjątkiem jest sezam czarny, który pozbawiony jest goryczki.
Zawartość
Uważa się, że sezam może być kluczem do najcenniejszego skarbu ludzkości – zdrowia. Nasiona zawierają węglowodany, proteiny i aminokwasy w doskonałej kompozycji, które są świetnie przyswajalne przez organizm. Białko zawarte w sezamie jest niemal na takim samym poziomie co w kurzych jajach. Poza tym zawiera witaminy, przede wszystkim: A, E oraz z grupy B, a także składniki mineralne: cynk, magnez, fosfor, potas, wapń, selen, żelazo. Zawiera również wysokiej jakości przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Jest bogaty w lecytynę, odpowiedzialną za jakość funkcji mózgu. Duża zawartość tłuszczy nienasyconych sprawia, że staje się ważnym składnikiem diety dzisiejszej ludzkości.
Działanie
Sezam działa bardzo korzystnie na cały organizm ludzki, zarówno na wewnętrzne układy jak i na jakość skóry, włosów i paznokci. Podnosi życiową energię, tak bardzo pożądaną w dzisiejszym świecie. Ze względu na kompozycję pierwiastków i związków chemicznych w nim zawartych korzystnie wpływa na kości i układ trawienny. W krajach arabskich zaleca się duże spożywanie sezamu w przypadku złamania kości. Zawarty w nim wapń jest bardzo cenny dla dzieci w okresie wzrostu, chroni je przed krzywicą, a w późniejszym wieku przed osteoporozą. Bierze również udział w krzepnięciu krwi.
Zastosowanie
Sezam jest rośliną oleistą. Należy pamiętać, że olej sezamowy źle znosi podgrzewanie, ale jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Sezam można dodawać niemalże do wszystkich rodzaju potraw: sałatek, dań mięsnych, farszów, dań wegetariańskich, potrawek, ale także do pieczywa i wyrobów ciastkarskich i deserów.
Sezam uprawiany jest głównie ze względu na cenne nasiona, które umieszczone są w „kapsułkach” na wysokich łodygach rośliny. Barwa nasion jest różna, od białej, jasnobrązowej po brązową i czarną. Charakteryzuje się słodko-gorzkim, ale delikatnym smakiem z nutą orzechowego aromatu. Wyjątkiem jest sezam czarny, który pozbawiony jest goryczki.
Zawartość
Uważa się, że sezam może być kluczem do najcenniejszego skarbu ludzkości – zdrowia. Nasiona zawierają węglowodany, proteiny i aminokwasy w doskonałej kompozycji, które są świetnie przyswajalne przez organizm. Białko zawarte w sezamie jest niemal na takim samym poziomie co w kurzych jajach. Poza tym zawiera witaminy, przede wszystkim: A, E oraz z grupy B, a także składniki mineralne: cynk, magnez, fosfor, potas, wapń, selen, żelazo. Zawiera również wysokiej jakości przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Jest bogaty w lecytynę, odpowiedzialną za jakość funkcji mózgu. Duża zawartość tłuszczy nienasyconych sprawia, że staje się ważnym składnikiem diety dzisiejszej ludzkości.
Działanie
Sezam działa bardzo korzystnie na cały organizm ludzki, zarówno na wewnętrzne układy jak i na jakość skóry, włosów i paznokci. Podnosi życiową energię, tak bardzo pożądaną w dzisiejszym świecie. Ze względu na kompozycję pierwiastków i związków chemicznych w nim zawartych korzystnie wpływa na kości i układ trawienny. W krajach arabskich zaleca się duże spożywanie sezamu w przypadku złamania kości. Zawarty w nim wapń jest bardzo cenny dla dzieci w okresie wzrostu, chroni je przed krzywicą, a w późniejszym wieku przed osteoporozą. Bierze również udział w krzepnięciu krwi.
Zastosowanie
Sezam jest rośliną oleistą. Należy pamiętać, że olej sezamowy źle znosi podgrzewanie, ale jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Sezam można dodawać niemalże do wszystkich rodzaju potraw: sałatek, dań mięsnych, farszów, dań wegetariańskich, potrawek, ale także do pieczywa i wyrobów ciastkarskich i deserów.