allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Cytrynowa nalewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta w wykonaniu nalewka.

Cytrynowa nalewka

Składniki:

Cytrynowa nalewka

 

  • 1 kg cytryn,
  • 15 łyżek cukru,
  • 1 l spirytusu rozcieńczonego do 50%
  • 3/4 szkl wody

Sposób przygotowania:

Cytrynowa nalewka
Cytryny przelac wrzątkiem i dokładnie wyszorowac. Obrac skórkę bardzo cienko, tak aby biała częśc skórki została na owocu. Skórkę dorbno pokroic i zalac alkoholem. Odstawic na około 2 tygodnie. Następnie zrobic syrop z cukru i wody. Ostudzony syrop dodac do nalewki i wymieszac. Przefiltrowac, rozlac do butelek i odstawic na minimum miesięc w chłodne miejsce.