julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne, mięciutkie ciacho z budyniem waniliowym i toffi... Polecam :)

Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi

 

  • 4 jajka
  • 1 margaryna do pieczenia Palma (może być inna ale musi mieć 250 g)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • 1 budyń z cukrem toffi
  • 1 budyń z cukrem waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 l mleka
  • 1/2 kubka mleka

Sposób przygotowania:

Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi
Na początku przygotowujemy produkty. Mleko - to 0,5 l gotujemy w garnku. Do kubka z mlekiem wsypujemy dwa budynie - waniliowy i toffi, dokładnie mieszamy. Do gotującego mleka wlewamy wyrobione - złączone razem budynie ciągle mieszając aby się nie przypalił. Ugotowany budyń odstawiamy i studzimy. Skórkę cytryny tarkujemy i wrzucamy do miski. Następnie sok z cytryny wyciskamy i łączymy ze skórką cytryny. Margarynę z cukrem miksujemy i stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Wlewamy skórkę z sokiem z cytryny i pozostałą szklankę mąki. Miksujemy i smarujemy blachę margaryną lub masłem i posypujemy bułką tartą. Na blachę łyżką nakładamy pół ciasta i rozsmarowujemy na całą blachę. Na ciasto kładziemy budyń - może go trochę zostać i na niego kładziemy resztę ciasta - tą połowę, rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy ok. 45 minut (wbijamy zapałkę aby zobaczyć czy jest upieczone) w 200 stopni.
Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi
Przygotowujemy produkty, tarkujemy skórkę z cytryny, wyciskamy sok z cytryny i łączymy.
Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi
W kubku rozcieńczamy budynie, mieszamy, gotowy odstawiamy. Margarynę z cukrem miksujemy, stopniowo dodajemy jajka. Miksujemy.
Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi
Wsypujemy 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia, miksujemy.
Cytrynowe z budyniem waniliowo-toffi
Ostatnią szklankę mąki wsypujemy i wlewamy skórkę z sokiem z cytryny, miskujemy. Blachę smarujemy masłem i bułką tartą. Nakładamy pół ciasta łyżką i rozsmarowujemy na całej blasze, kładziemy budyń i pozostałą połowę ciasta. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i podajemy.

Tagi:

jajko jajka