Sposób przygotowania:
Cytrynówka
Cytryny dokładnie umyć, wyszorować pod ciepłą wodą. Obrać cytryny ze skórek. Z cytrynowych skórek odkroić białą błonkę. Cytrynową skórkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć ją do dużego słoja. Wycisnąć sok z obranych cytryn i dodać go do cytrynowych skórek umieszczonych w dużym, szczelnie zamykanym naczyniu. Cukier zagotować w całej ilości wody, aż pod wpływem podgrzewania całkiem się rozpuści i powstanie taki słodki cukrowy syrop. Dodać rozpuszczony, zagotowany w wodzie cukier do słoja z cytrynowymi skórkami i sokiem. Do wszystkim składników dolać spirytus. Wstrząsnąć słojem, aby całość się wymieszała. Słój z cytrynową, procentową zawartością przestawić w chłodne, zacienione miejsce. Na drugi dzień odsączyć cytrynówkę z cytrynowych skórek i przelać ją do butelek. Po upływie tygodnia cytrynowy trunek jest gotowy do spożycia.