Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Czekolada Króla Kier

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintny napój, najlepiej sprawdza się na imprezach urodzinowych.

Czekolada Króla Kier

Składniki:

Czekolada Króla Kier

 

  • 60 g półsłodkiej czekolady, startej
  • 500 ml kawy
  • 50 g cukru
  • 250 ml chudej śmietanki
  • 60 ml wódki
  • 60 ml likieru Galliano
  • 60 ml likieru Grand Marnier
  • 125 ml śmietany do ubicia
  • 40 g wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Czekolada Króla Kier
W małym rondelku wymieszać czekoladę, kawę i cukier. Zagotować, ogień zmniejszyć i dusić przez 2 minuty. Dodać śmietanę i likiery, kontynuować duszenie przez 3 minuty.
Wlać do kubków.

Śmietanę ubić i wrzucić do czekolady.
Udekorować wiórkami czekoladowymi, podawać.