Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Czekolada na gorąco z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla wielbicieli czekolady, lekko pikantna, bogata w smaku po prostu pyszna - czekolada na gorąco.

Czekolada na gorąco z chili

Składniki:

Czekolada na gorąco z chili

 

  • szklanka mleka 3,2%
  • łyżka ciemnego kakao lub kilka kostek gorzkiej czekolady co najmniej 70%, czym więcej tym lepiej
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • szczypta chili

 

  • wiórki czekoladowe do posypania

Sposób przygotowania:

Czekolada na gorąco z chili
Mleko, kakao, cukier, kakao i szczyptę soli umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, cały czas mieszając trzepaczką, aż się zagotuje. Wlewamy do ulubionej szklaneczki lub kubeczka i posypujemy odrobiną chili.Jeśli nie lubicie chili smak czekolady, kakao możecie wzbogacić dodając przypraw korzennych takich jak cynamon, goździki, kardamon i wanilia lub przez dodanie otartej skórki z pomarańczy.