Sposób przygotowania:
Czekolada z żurawiną
1. Kuwerturę podzielić na kawałki i roztopić. Dodać kardamon. Orzechy włoskie rozdrobnić.
‘
2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę do pieczenia (ok. 20 cm x 20 cm). Umieścić w niej kuwerturę, zostawiając 1-2 łyżki stołowe kuwertury na później. Posypać orzechami i żurawinami. Dodać resztę kuwertury. Odstawić, aby stwardniała.
3. Czekoladę połamać lub pociąć na kawałki.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + czas potrzebny na stwardnienie czekolady
Wskazówka: Czekolada żurawinowa doskonale nadaje się na prezent. Można uzyskać inny aromat dodając cynamon, chili, pieprz różowy lub wanilię.
Wartości odżywcze (1 kawałek):
Wartość energetyczna: 182 kcal / 763 kJ
Białko: 2,1 g
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 20 g
‘
2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę do pieczenia (ok. 20 cm x 20 cm). Umieścić w niej kuwerturę, zostawiając 1-2 łyżki stołowe kuwertury na później. Posypać orzechami i żurawinami. Dodać resztę kuwertury. Odstawić, aby stwardniała.
3. Czekoladę połamać lub pociąć na kawałki.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + czas potrzebny na stwardnienie czekolady
Wskazówka: Czekolada żurawinowa doskonale nadaje się na prezent. Można uzyskać inny aromat dodając cynamon, chili, pieprz różowy lub wanilię.
Wartości odżywcze (1 kawałek):
Wartość energetyczna: 182 kcal / 763 kJ
Białko: 2,1 g
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 20 g