Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowa polewa do ciast

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa czekoladowa polewa do ciast. Prosta i szybko przygotowana.

Czekoladowa polewa do ciast

Składniki:

Czekoladowa polewa do ciast

 

  • 1/2 kostki palmy
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek wody
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladowa polewa do ciast
Palmę przełożyć do garnka. Można ją zastąpić masłem, wtedy polewa będzie jeszcze lepsza. Do tłuszczu dodać pozostałe składniki. Wszystko podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, żeby roztapiający się tłuszcz połączył się z pozostałymi składnikami, a nie oddzielił. Polewy nie trzeba gotować. Jak wszystko się ładnie połączy, polewę ostudzić. Polewę wylać na dowolne ciasto i rozsmarować. Odstawić, żeby lekko zastygła.