Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Czekoladowe muffinki z galaretką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Czekoladowe muffinki przekładane galaretką.

Czekoladowe muffinki z galaretką

Składniki:

Czekoladowe muffinki z galaretką

 

  • 200g mąki
  • 120g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki mleka
  • tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 0,5 kostki masła
  • bułka tarta
  • dowolna galaretka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki z galaretką
Przygotowujemy galaretkę. Masło rozpuszczamy i czekamy aż ostygnie. Tradycyjnie jak przy muffinach w jednym naczyniu mieszamy cukier, mąkę, sodę, proszek. W drugim naczyniu mieszamy roztopione masło, jajko i mleko. Składniki płynne łączymy z sypkimi, mieszamy. Czekoladę topimy i dodajemy do naszego ciasta. Ciasto wkładamy do otworów blachy nasmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Otwory wypełniamy do połowy, by babeczki nie były zbyt wysokie. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w formie, aż do ostygnięcia. Odcinamy kapelusze muffinkom. Z galaretki wykrawamy okręgi. Przekładamy babeczki galaretką.