Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Czekoladowe ozdoby do ciast

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

banalnie prosty przepis, ale nie jednej osobie może się przydać:)

Czekoladowe ozdoby do ciast Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ozdoby do ciast

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ozdoby do ciast
Kupne ozdoby czekoladowe są dość drogie, dlatego zaproponuję dziś domowe czekoladki, które można zjeść same, ale świetnie się też nadają do dekorowania ciast i deserów.

Potrzebne nam są silikonowe formy do kostek lodów, najlepiej aby miały różne kształty - ja użyłam w kształcie serduszek i kwiatków. Czekoladę białą łamiemy na okienka, przekładamy do metalowej miseczki którą wkładamy do wrzątku i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Niewielką ilość białej czekolady wkładamy do zagłębienia w foremce w kształcie kawiatków ( to będzie nasz środek), kolejno rozpuszczamy w sposób analogiczny gorzką czekoladę i cienką warstwę wlewamy do obydwu rodzajów foremek. Foremki wkładamy do zamrażalnika na 10 minut - po tym czasie można już wyciągać nasze czekoladki. Ich przygotowanie trwa mniej niż 20 minut:)
Czekoladowe ozdoby do ciast
z płynem Fairy bez problemu wymyłam silikonowe foremki :)
Czekoladowe ozdoby do ciast
trzeba nieco cierpliwość ale warto :)
Czekoladowe ozdoby do ciast
dużo prościej rozpuszcza się gorzka czekolada
Czekoladowe ozdoby do ciast
czekoladki użyłam do ozdobienia świątecznego mazurka