Sposób przygotowania:
Czekoladowe ozdoby do ciast
Kupne ozdoby czekoladowe są dość drogie, dlatego zaproponuję dziś domowe czekoladki, które można zjeść same, ale świetnie się też nadają do dekorowania ciast i deserów.
Potrzebne nam są silikonowe formy do kostek lodów, najlepiej aby miały różne kształty - ja użyłam w kształcie serduszek i kwiatków. Czekoladę białą łamiemy na okienka, przekładamy do metalowej miseczki którą wkładamy do wrzątku i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Niewielką ilość białej czekolady wkładamy do zagłębienia w foremce w kształcie kawiatków ( to będzie nasz środek), kolejno rozpuszczamy w sposób analogiczny gorzką czekoladę i cienką warstwę wlewamy do obydwu rodzajów foremek. Foremki wkładamy do zamrażalnika na 10 minut - po tym czasie można już wyciągać nasze czekoladki. Ich przygotowanie trwa mniej niż 20 minut:)
Potrzebne nam są silikonowe formy do kostek lodów, najlepiej aby miały różne kształty - ja użyłam w kształcie serduszek i kwiatków. Czekoladę białą łamiemy na okienka, przekładamy do metalowej miseczki którą wkładamy do wrzątku i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Niewielką ilość białej czekolady wkładamy do zagłębienia w foremce w kształcie kawiatków ( to będzie nasz środek), kolejno rozpuszczamy w sposób analogiczny gorzką czekoladę i cienką warstwę wlewamy do obydwu rodzajów foremek. Foremki wkładamy do zamrażalnika na 10 minut - po tym czasie można już wyciągać nasze czekoladki. Ich przygotowanie trwa mniej niż 20 minut:)