Sposób przygotowania:
Czekoladowe pudełka z musem z białej czekolady
1. Przygotuj biszkopt. Kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia,piekarnik nagrzej do 170 stopni. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka i dokładnie utrzyj aż masa będzie puszysta i lśniąca. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.,wymieszaj do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż na blaszkę, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Gotowy biszkopt wystudź.
2.Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozsmaruj gruba warstwę czekolady na papierze do pieczenia. Wyrównaj aby tafla byłą gładka. Ja podłożyłam pod papier dużą deskę do krojenia. Wstaw taflę czekoladową do lodówki.
3. Przygotuj mus z białej czekolady. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Białko ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj białko ze śmietanką, a następnie dodaj stopniową rozpuszczoną białą czekoladę. Nie przestawaj mieszać. Na końcu dodaj wino musujące. Mus delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
4. Teraz przygotuj pudełka. Z biszkoptu wytnij 4 kwadraty o boku 6 cm. Każdy kwadrat posmaruj łyżeczką konfitury malinowej. Boki biszkoptowych kwadratów posmaruj musem. Wyjmij taflę czekoladową z lodówki. Za pomocą ostrego noża maczanego w ciepłej wodzie wytnij 16 prostokątów o boku 6x4 cm. Bardzo pomocne będzie przygotowanie kartonowego szablonu, ułatwi to wycinanie ścianek z czekolady. Za pomocą pęsety ustaw ścianki pudełek. Środek napełnij musem czekoladowym, na wierzchu ułóż maliny.
Aby wzmocnić konstrukcję możesz przygotować paski z foli aluminiowej i delikatnie owinąć pudełka. Gotowe pudełka wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie możesz usunąć paski folii aluminiowej, pudełka będą ładnie zespolone. Przed podaniem posyp maliny startą skórką z limonki.
2.Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozsmaruj gruba warstwę czekolady na papierze do pieczenia. Wyrównaj aby tafla byłą gładka. Ja podłożyłam pod papier dużą deskę do krojenia. Wstaw taflę czekoladową do lodówki.
3. Przygotuj mus z białej czekolady. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Białko ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj białko ze śmietanką, a następnie dodaj stopniową rozpuszczoną białą czekoladę. Nie przestawaj mieszać. Na końcu dodaj wino musujące. Mus delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
4. Teraz przygotuj pudełka. Z biszkoptu wytnij 4 kwadraty o boku 6 cm. Każdy kwadrat posmaruj łyżeczką konfitury malinowej. Boki biszkoptowych kwadratów posmaruj musem. Wyjmij taflę czekoladową z lodówki. Za pomocą ostrego noża maczanego w ciepłej wodzie wytnij 16 prostokątów o boku 6x4 cm. Bardzo pomocne będzie przygotowanie kartonowego szablonu, ułatwi to wycinanie ścianek z czekolady. Za pomocą pęsety ustaw ścianki pudełek. Środek napełnij musem czekoladowym, na wierzchu ułóż maliny.
Aby wzmocnić konstrukcję możesz przygotować paski z foli aluminiowej i delikatnie owinąć pudełka. Gotowe pudełka wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie możesz usunąć paski folii aluminiowej, pudełka będą ładnie zespolone. Przed podaniem posyp maliny startą skórką z limonki.
marietta