kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Czekoladowe pudełka z musem z białej czekolady

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja popisowa potrawa? Mógłby to być schabowy :) ale słowo się rzekło, Five o'clock prezentuje się słodkościami. Kiedy chcę rozpieścić moich gości i pokazać się z najlepszej strony serwuję im czekoladowe pudełka. Wyglądają i smakują fenomenalnie :)

Czekoladowe pudełka z musem z białej czekolady

Składniki:

Czekoladowe pudełka z musem z białej czekolady

 

  • biszkopt:
  • 3 jajka, białka osobno od żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 100 g białej czekolady
  • 1 białko
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki szampana lub wina musującego

 

  • dodatkowo:

 

  • 300 g czekolady deserowej
  • 100 g malin
  • otarta skórka z limonki
  • 4 łyżeczki konfitury z malin

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pudełka z musem z białej czekolady
1. Przygotuj biszkopt. Kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia,piekarnik nagrzej do 170 stopni. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka i dokładnie utrzyj aż masa będzie puszysta i lśniąca. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.,wymieszaj do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż na blaszkę, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Gotowy biszkopt wystudź.

2.Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozsmaruj gruba warstwę czekolady na papierze do pieczenia. Wyrównaj aby tafla byłą gładka. Ja podłożyłam pod papier dużą deskę do krojenia. Wstaw taflę czekoladową do lodówki.

3. Przygotuj mus z białej czekolady. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Białko ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj białko ze śmietanką, a następnie dodaj stopniową rozpuszczoną białą czekoladę. Nie przestawaj mieszać. Na końcu dodaj wino musujące. Mus delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

4. Teraz przygotuj pudełka. Z biszkoptu wytnij 4 kwadraty o boku 6 cm. Każdy kwadrat posmaruj łyżeczką konfitury malinowej. Boki biszkoptowych kwadratów posmaruj musem. Wyjmij taflę czekoladową z lodówki. Za pomocą ostrego noża maczanego w ciepłej wodzie wytnij 16 prostokątów o boku 6x4 cm. Bardzo pomocne będzie przygotowanie kartonowego szablonu, ułatwi to wycinanie ścianek z czekolady. Za pomocą pęsety ustaw ścianki pudełek. Środek napełnij musem czekoladowym, na wierzchu ułóż maliny.

Aby wzmocnić konstrukcję możesz przygotować paski z foli aluminiowej i delikatnie owinąć pudełka. Gotowe pudełka wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie możesz usunąć paski folii aluminiowej, pudełka będą ładnie zespolone. Przed podaniem posyp maliny startą skórką z limonki.