p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Czosnkowe owoce morza z roszponką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czosnkowe owoce morza z roszponką

Czosnkowe owoce morza z roszponką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czosnkowe owoce morza z roszponką

 

  • 250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
  • garść roszponki
  • 1/2 pomidora
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnkowe owoce morza z roszponką
Mrożoną mieszankę morską przelać wrzącą wodą, odcedzić je na durszlaku. Następnie podsmażyć owoce morza na 2 łyżkach oliwy wraz z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku . Doprawić je delikatnie solą i posypujemy przyprawą bałkańską (mieszanką papryki w płatkach, gorczycy, kminku), podsmażyć 5 minut cały czas mieszając aż płyn odparuje, Umytą i osuszoną roszponkę rozłozyć na talerzu zostawiając wolne miejsce w środku, przełożyć podsmażoną mieszankę z patelni, obłożyć ósemkami pomidorów.
Czosnkowe owoce morza z roszponką
Umytą i osuszoną roszponkę rozłozyć na talerzu zostawiajac wolne miejsce w środku
Czosnkowe owoce morza z roszponką
Doprawić mieszankę delikatnie solą i posypujemy przyprawą bałkańską i podsmażyć aż płyn odparuje