Sposób przygotowania:
Zdrowa, letnia sałatka z krewetkami i bobem
Rozmrożone krewetki umyj pod zimną wodą, oczyść, usuń ogonki i osusz ręcznikiem papierowym. Bób ugotuj w osolonej wodzie z koprem. Odcedź i po wystygnięciu obierz. Sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól i pieprz zamieszaj razem dokładnie. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. 3/4 sosu zmieszaj w salaterce z porwaną sałatą lodową. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj drugi ząbek czosnku i papryczkę chili. Po chwili dodaj krewetki. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dolej wino i duś krewetki na dość sporym ogniu, aż alkohol prawie w całości odparuje. Pozostaw na patelni niewielką ilość sosu. Na talerzach połóż porcje sałaty zmieszaną z sosem, krewetki, bób i pomidorki koktajlowe. Całość polej resztą sosu zmieszaną z płynem, który powstał na patelni, Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego:)