sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Sałatka z ośmiornicy mątwy i krewetek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Owoce morza często goszczą na naszym stole, po pierwsze są pyszne, po drugie zdrowe, a po trzecie mało z nimi zachodu. Szczególnie gustujemy w delikatnym mięsie ośmiornicy i słodkawych krewetkach.

 Sałatka z ośmiornicy  mątwy i krewetek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z ośmiornicy mątwy i krewetek

 

  • Składniki na 4 osoby:
  • 1 kg ośmiornicy( u mnie rozmrożone i wstępnie oczyszczone dwie ośmiorniczki po 500 g) Pamiętajcie, że ośmiornice się sporo kurczą podczas gotowania.
  • 1 mątwa ( waga około 500 gr)
  • 15 krewetek
  • 2 marcheki
  • 2 łodyga selera zielonego
  • 1 cebua
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1łlodyga selera białego
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy ( u mnie Extra Vergine)
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ośmiornicy mątwy i krewetek
Ośmiornice i mątwę rozmrażamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. W przypadku świeżej ośmiornicy przecinamy worek, usuwamy wnętrzności. Wycinamy oczy i wyłuskujemy „ząb”, który znajduje się w środku, pomiędzy mackami. W przypadku mątwy postępujemy podobnie. Ta mrożona jest już pozbawiona wnętrzności, wystarczy tylko wyciąć oczy, usunąć „ząb” i pozbyć się czernidła. Krewetki płuczemy i wyciągamy czarną „nitkę „ z wnętrza. Radzę ośmiornicę i mątwę gotować w oddzielnych garnkach. Ośmiornica w trakcie gotowania zabarwia wodę na różowo. Ja ugotowałam w jednym, więc moja mątwa przybrała śliczny różowy kolor) Do dwóch garnków z wrzącą wodą wrzucamy po marchewce, łodydze selera, połówce cebuli, liściu laurowym i dwa ziarenka ziela angielskiego. Macki ośmiornicy parę razy zanurzamy we wrzątku, aby figlarnie się podkręciły. Zanurzamy ośmiornice i gotujemy na średnim  ogniu przez 25-30 minut do miękkości. Ośmiornica będzie gotowa jeśli  zanurzony widelec gładko wchodzi w mięso. Analogicznie postępujemy z mątwą. Dziesięć minut przed końcem gotowania, do garnka z mątwą dodajemy krewetki. Ugotowane krewetki przekładamy na talerz, a montwe i ośmiornicę zostawiamy w gorącej wodzie do ostygnięcia. Caklowicie  ostygniętą  ośmiornicę i mątwę kroimy na kawałki na jeden kęs, krewetki obieramy. Pietruszkę drobno siekamy, seler kroimy w male plasterki. Owoce morza przekładamy do miski , dodajemy pietruszkę, seler i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy pieprzem i sola. Z sola radze uważać, z reguły jej nie potrzeba, ponieważ mięso jest wystarczająco słone od wody morskiej. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. Wyciągamy z lodówki 15 minut przed podaniem. Skrapiamy sokiem z cytryny lub podajemy cytrynę w cząstkach. smacznego!
 Sałatka z ośmiornicy  mątwy i krewetek
Ośmiornice i mątwę rozmrażamy i dobrze płuczemy pod bierzacą wodą. W przypadku świeżej ośmiornicy przecinamy worek, usuwamy wnętrzności. Wycinamy oczy i wyłuskujemy „ząb”, który znajduje się w środku, pomiędzy mackami.
 Sałatka z ośmiornicy  mątwy i krewetek
Do dwóch garnków z wrzącą wodą wrzucamy po marchewce, łodydze selera, połówce cebuli, liściu laurowym i dwa ziarenka ziela angielskiego. Macki ośmiornicy parę razy zanurzamy we wrzątku, aby figarnie sie podkrecily. Zanurzamy osmiornice i gotujemy na
 Sałatka z ośmiornicy  mątwy i krewetek
Ugotowane krewetki przekladamy na talerz. krewetki obieramy.
 Sałatka z ośmiornicy  mątwy i krewetek
Caklowicie ostygnieta osmiornice i matwe kroimy na kawalki na jeden kes

Tagi:

krewetki