M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Czosnówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trunek o oryginalnym smaku

Czosnówka

Składniki:

Czosnówka

 

  • 1 dorodna główka czosnku
  • garść rodzynek sułtanek
  • 3/4 l czystej wódki (45%)

 

Sposób przygotowania:

Czosnówka
Czosnek obrać i drobniutko posiekać, przełożyć do wyparzonego słoja i zalać wódką. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu przefiltrować, przelać do czystej wyparzonej butelki, dodać umyte i obrane z szypułek rodzynki, szczelnie zamknąć i odstawić przynajmniej na 6 m-cy. Następnie zlać płyn znad rodzynek i odstawić na kolejny miesiąc.