Delikatna kawa z jajkiem ;-)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

moja pierwsza kawa z tego typu kremem z jajka

Delikatna kawa z jajkiem ;-) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatna kawa z jajkiem ;-)

 

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej nescafe sensazione creme
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki mleka łaciate 2%

 

 

Sposób przygotowania:

Delikatna kawa z jajkiem ;-)
Do jednej czystej szklanki wsypujemy dwie płaskie łyżeczki kawy sensazione creme, następnie zalewamy gorącą ale nie wrzącą wodą na wysokość ucha od szklanki. Surowe jajko myjemy , wycieramy i oddzielamy dokładnie żółtko od białka( białko zużywamy do czegoś innego ). Do szklanki z żółtkiem wsypujemy trzy płaskie łyżeczki cukru i szybko ucieramy na puszystą jasną żółtą masę. Do szklanki z zaparzoną kawą wlewamy trzy łyżki chłodnego mleka, następnie na wierzch wykładamy utartą masę jajeczną. Napój gotowy do spożycia
Delikatna kawa z jajkiem ;-)
delikatnie oddzielamy z jajka żółtko od białka
Delikatna kawa z jajkiem ;-)
do szklanki z żółtkiem wsypujemy 3 łyżki cukru i ucieramy
Delikatna kawa z jajkiem ;-)
do szklanki z kawą wlewamy wodę na wysokość ucha
Delikatna kawa z jajkiem ;-)
Dolewamy trzy łyżki mleka łaciate dwa procent

Tagi:

jajko kawa jajka