Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Deser bananowo - czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny deser cytrynowo-bananaowo-czekoladowy, idealny na ciepłe dni:)

Deser bananowo - czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser bananowo - czekoladowy

 

  • 2 dojrzałe banany (200 g)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka żelantyny
  • 2 łyżki wody

 

  • 150 g ciemnej , słodkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego

Sposób przygotowania:

Deser bananowo - czekoladowy
Żelantynę zalać wodą, wymieszać, odstawić by się rozpuściła. Banany pokroić w plastry, rozgnieść dokładnie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Przełożyć do rondelka, do rozgniecionych bananów dodać sok z cytryny, masło, wymieszać, lekko podgrzać, na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, gotować chwilkę, odstawić rondelek, ręcznym mikserem dokładnie zmiksować, doadać rozpuszczoną żelantynę. Wymieszać i przelać do salaterek. Wystudzoną masę wstawić do lodówki.Czekoladę połamać na kawałeczki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę pozostawić w misce nad parą, by nie zgęstniała. Zółtka oddzielić od białek, i ubić je z cukrem. Do ubitych na puch żółtek dodać likier kawowy, cały czas ubijać mikserem. Ubite żółtka dodać do roztopionej czekolady. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ubite bałka połączyć delikatnie z masą czekoladową, chwilę podgrzewać wszystko na parze i mieszać delikatnie. Taką masę czekoladową zestawić z gorącej pary, lekko przestudzić, i przelać do salaterek z masą bananową. Gdy mus czekoladowy wystygnie wstawić salaterko ponownie do lodówki. Deser jest najlepszy po 1-2 godzinach pobytu w lodówce. Przed spożyciem udekorować plastrami banana lub płatkami migdałowymi. Smacznego :)
Deser bananowo - czekoladowy
W ronelku zmiksować banany z sokiem cytrynowym i masłem
Deser bananowo - czekoladowy
Krem cytrynowo bananowy przelac do salaterek
Deser bananowo - czekoladowy
Roztopioną czekoladę wymieszać delikatnie z pianą z białek
Deser bananowo - czekoladowy
Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi