Sposób przygotowania:
Deser bananowo - czekoladowy
Żelantynę zalać wodą, wymieszać, odstawić by się rozpuściła. Banany pokroić w plastry, rozgnieść dokładnie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Przełożyć do rondelka, do rozgniecionych bananów dodać sok z cytryny, masło, wymieszać, lekko podgrzać, na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, gotować chwilkę, odstawić rondelek, ręcznym mikserem dokładnie zmiksować, doadać rozpuszczoną żelantynę. Wymieszać i przelać do salaterek. Wystudzoną masę wstawić do lodówki.Czekoladę połamać na kawałeczki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę pozostawić w misce nad parą, by nie zgęstniała. Zółtka oddzielić od białek, i ubić je z cukrem. Do ubitych na puch żółtek dodać likier kawowy, cały czas ubijać mikserem. Ubite żółtka dodać do roztopionej czekolady. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ubite bałka połączyć delikatnie z masą czekoladową, chwilę podgrzewać wszystko na parze i mieszać delikatnie. Taką masę czekoladową zestawić z gorącej pary, lekko przestudzić, i przelać do salaterek z masą bananową. Gdy mus czekoladowy wystygnie wstawić salaterko ponownie do lodówki. Deser jest najlepszy po 1-2 godzinach pobytu w lodówce. Przed spożyciem udekorować plastrami banana lub płatkami migdałowymi. Smacznego :)