alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Deser budyniowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser budyniowo-truskawkowy

Deser budyniowo-truskawkowy

Składniki:

Deser budyniowo-truskawkowy

 

  • 600 ml pełnotłustego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 250 ml soku truskawkowego
  • 2 żółtka
  • 125 ml śmietany
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Deser budyniowo-truskawkowy
Rozetrzeć budyń z połową szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować ze śmietaną i cukrem. Do gotującego się mleka dodać przygotowaną "zaprawę" budyniową. Stale mieszać. Gotować minutę na małym ogniu. Jajka roztrzepać z sokiem. Wlać do budyniu. Dokładnie wymieszać. Rozlać do miseczek/pucharków/szerokich szklanek.