Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser gruszkowy z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty deser z gruszek gotowanych w maślanym sosie.

Deser gruszkowy z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser gruszkowy z miodem

 

  • 4 małe gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki syropu malina z żurawiną
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser gruszkowy z miodem
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć im gniazda nasienne. Na patelnię wlać miód. Dodać do niego masło i cukier waniliowy. Podgrzewać tak długo, aż wszystko się połączy. Do sosu włożyć połówki gruszek.. Smażyć je po ok. 1 minutę z każdej strony. Gruszki wyjąć z sosu. Do sosu wlać syrop, wymieszać, zagotować. Następnie sos lekko przestudzić. Dodać do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na talerzykach. Na wierzchu ułożyć gruszki. Posypać je czekoladą z młynka.
Deser gruszkowy z miodem
Obrane przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.
Deser gruszkowy z miodem
Wlany na patelnię miód z dodatkiem masła i cukru waniliowego.
Deser gruszkowy z miodem
Połówki gruszek włożone do gotującego się sosu.
Deser gruszkowy z miodem
Syrop malina z żurawiną wlany do gorącego sosu.

Tagi:

czekolada