gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Deser jabłkowy z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Owocowy deser dla wszystkich.

Deser jabłkowy z bitą śmietaną

Składniki:

Deser jabłkowy z bitą śmietaną

 

  • 1,2 kg jabłek najlepiej winnych,
  • 140g herbatników,
  • 375ml śmietany kremówki,
  • 2/3 szklanki drobnego cukru,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy z bitą śmietaną
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, uprażyć w garnku z cukrem i cynamonem. Herbatniki pokruszyć dość drobno i uprażyć na suchej patelni, aż zbrązowieją i zaczną pachnieć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając do niej cukier puder i cukier waniliowy. Układać warstwami: Jabłko, herbatniki,śmietana tyle warstw ile zmieści się do naszego pojemniczka. Ostatnią warstwę posypać cynamonem. Odstawić do lodówki na 1-2godziny. Podawać lekko schłodzone. SMACZNEGO