Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

SUPERPRZEPIS

Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i lekki deser z owocami.

Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem

 

  • 12 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 300 gram malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 1,5 szklanki jagód
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 500 gram mascarpone
  • 150ml śmietana 30%
  • cukier puder do smaku
  • 100 gram karmelizowanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem
Maliny rozdrabniamy blenderem, dolewamy tyle wody by objętościowo malinowego musu było 500ml - nastawiamy na gaz, a gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę malinową (nieco cukru wedle potrzeby) i dokładnie mieszamy - odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy 6 pucharków, do każdego wrzucamy po 2 sztuki połamanych biszkoptów i zalewamy tężejącym już musem malinowym. Na to dajemy warstwę masy mascarpone - mascarpone miksujemy z 2-3 łyżkami cukru pudru, następnie dodajemy ubitą kremówkę i jeszcze chwilę miksujemy. dzielimy na 2 części. Nałożone do pucharków mascarpone posypujemy karmelizowanym słonecznikiem. Następnie wylewamy tężejącą masę jagodową - 1 szklankę jagód miksujemy blenderem z 0,5 szklanką wody, nastawiamy na gaz i dodajemy żelatynę (dosładzamy do smaku), gdy masa nieco ostygnie dodajemy pozostałe 0,5 szklanki jagód i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa jagodowa zastygnie w pucharkach to wykładamy reszte mascarpone i posypujemy dużą ilością słodkiego słonecznika.
Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem
Etap 1 częśc jagód miksujemy a reszte zostawiami
Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem
Etap 2 do masy jagodowej dodajemy całe jagody
Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem
Etap 3biszkopty zalewamy musem malinowym
Deser jagodowo-malinowy ze słodkim słonecznikiem
Etap 4 miksujemy mascarpone, nakladamy do pucharkow

Tagi:

biszkopt