kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Deser jagodowy z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trójwarstwowy letni deser pachnący wanilią i leśnymi jagodami zwieńczony chrupiącymi płatkami migdałowymi. Lekki, owocowy i pyszny!

Deser jagodowy z migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser jagodowy z migdałami

 

  • (na 3-4 porcje)
  • 3 szklanki jagód
  • szklanka śmietanki kremówki
  • cukier z prawdziwa wanilią
  • 400g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Deser jagodowy z migdałami
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do ze złocenia. Jagody miksujemy na mus. Ewentualnie wg gustu można je lekko dosłodzić. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę, pod koniec miksowania dodając cukier z prawdziwą wanilią i połowę jogurtu greckiego. Gdy uzyskamy jednolita masę dolewamy 1/3 zmiksowanych jagód. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. W wysokich szklankach lub pucharkach układamy kolejno warstwy: zmiksowane jagody, mus jagodowo-śmietankowy i pozostały jogurt grecki. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Deser jagodowy z migdałami
Jagody miksujemy na mus. Ewentualnie wg gustu można je lekko dosłodzić.
Deser jagodowy z migdałami
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do ze złocenia.
Deser jagodowy z migdałami
W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę, pod koniec miksowania dodając cukier z prawdziwą wanilią i połowę jogurtu greckiego.