Sposób przygotowania:
Deser kokosowo- ryżowy
4 łyżki wiórków zalać letnim mlekiem, zostawić na 1 godzinę, osączyć na sicie, mleko odstawić.
Ryż gotować 5 minut w dużej ilości wody, odcedzić, zalać w rondlu mlekiem pozostałym z namocznych wiórków i gotować mieszając przez 5 minut.
Przykryć i zostawić, aby ryż wchłonął cały płyn.
Z 4 łyżek wody, cukru, pokrojonej wanilii i szczypty soli ugotować na małym ogniu gęsty syrop.
Z ryżu uformować wałek, owinąć go folią aluminiową, ułożyć na blasze.
Wstawić do gorącego piekarnika.
Piec 20 minut.
Upieczony ryż odwinąć z folii, ułożyć na półmisku, polać syropem, posypać pozostałymi wiórkami.
Ryż gotować 5 minut w dużej ilości wody, odcedzić, zalać w rondlu mlekiem pozostałym z namocznych wiórków i gotować mieszając przez 5 minut.
Przykryć i zostawić, aby ryż wchłonął cały płyn.
Z 4 łyżek wody, cukru, pokrojonej wanilii i szczypty soli ugotować na małym ogniu gęsty syrop.
Z ryżu uformować wałek, owinąć go folią aluminiową, ułożyć na blasze.
Wstawić do gorącego piekarnika.
Piec 20 minut.
Upieczony ryż odwinąć z folii, ułożyć na półmisku, polać syropem, posypać pozostałymi wiórkami.