Sposób przygotowania:
Deser kremowy -bezowy
Z schłodzonych białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier i ubijać tak długo ,aż nie będą widoczne kryształki cukru.Wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką i odrobiną soku z buraka.Szprycą wyciskać rozetki na kształt koła.Suszyć w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez około 1 godziną czasu przy uchylonych drzwiczkach .Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.Kisiel rozprowadzić w pół szklanki mleka ,a resztę zagotować i ugotować budyń.Odstawić aby wystygło.Do zimnego budyniu wsypać bitą śmietanę i miksować przez 5 minut.Wstawić na pół godziny do lodówki.Bita śmietanę ubić z 200 ml zimnego mleka(trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać z gęstniejącą galaretką(trochę odłożyć do dekoracji). Na taflę bezową wyłożyć krem budyniowy potem galaretkowy.Udekorować odłożonymi kremami i płatkami nagietków.Przed podaniem włożyć na godzinę do zamrażarki.
kasiunia.1981