Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Deser kremowy -bezowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczny szybko znikający deser

Deser kremowy -bezowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser kremowy -bezowy

 

  • beza,
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z buraczka ćwikłowego
  • krem budyniowy,
  • 1 kisiel truskawkowy,
  • 1/2 litra mleka
  • bita śmietana,
  • krem galaretkowy
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1 bita śmietana,
  • 200 ml mleka
  • Dodatkowo,
  • płatki kwiatów nagietka

Sposób przygotowania:

Deser kremowy -bezowy
Z schłodzonych białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier i ubijać tak długo ,aż nie będą widoczne kryształki cukru.Wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką i odrobiną soku z buraka.Szprycą wyciskać rozetki na kształt koła.Suszyć w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez około 1 godziną czasu przy uchylonych drzwiczkach .Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.Kisiel rozprowadzić w pół szklanki mleka ,a resztę zagotować i ugotować budyń.Odstawić aby wystygło.Do zimnego budyniu wsypać bitą śmietanę i miksować przez 5 minut.Wstawić na pół godziny do lodówki.Bita śmietanę ubić z 200 ml zimnego mleka(trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać z gęstniejącą galaretką(trochę odłożyć do dekoracji). Na taflę bezową wyłożyć krem budyniowy potem galaretkowy.Udekorować odłożonymi kremami i płatkami nagietków.Przed podaniem włożyć na godzinę do zamrażarki.
Deser kremowy -bezowy
Etap 1
Deser kremowy -bezowy
Etap 2

Tagi:

bezowy beza bezy