Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser lodowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Oryginalny, pikantny w smaku deser z gorącymi truskawkami i zimnymi lodami zmiksowanymi ze świeżą bazylią i chili:)

Deser lodowo-truskawkowy

Składniki:

Deser lodowo-truskawkowy

 

  • 10 dużych truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 150 ml lodów waniliowych
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:

Deser lodowo-truskawkowy
Truskawki umyć, odszypułkować, rozgnieść mocno lub niezbyt dokładnie zmiksować. Do truskawek dodać cukier, zagotować je. Gorące owoce rozłożyć do pucharków. Lody przełożyć do miseczki. Dodać do nich śmietankę, opłukane i osuszone listki bazylii i sproszkowane chili. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Zimną masę delikatnie rozłożyć na gorących truskawkach. Deser podawać od razu po przygotowaniu.

Tagi:

lody