Sposób przygotowania:
Deser lodowyCukier utrzeć w metalowej miseczce z sokiem cytrynowym, żółtkami, startą skórką cytrynową i solą. Ustawić na parze (uważając, aby dno miseczki nie dotykało powierzchni wrzącej wody) i ubijać dalej przez 6-7 minut, aż masa zrobi się gęsta i kremowa. Przełożyć ją do innej miski, studzić przez 45 minut i połączyć (najlepiej dodając porcjami) z ubitą na sztywno śmietaną. Przykryć i wstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Masę wyjąć z lodówki i wymieszać z lodami waniliowymi. Okrągłe szklane miseczki wyłożyć przezroczystą folią, napełnić przygotowaną masą i mocno docisnąć, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pośrodku każdej porcji zrobić zagłębienie. Pozostałe lody włożyć do zamrażalnika, a te w kubeczkach przykryć folią i zamrażać przez godzinę. Następnie do dołka w każdej porcji lodów nałożyć sorbet malinowy i zamrażać kolejną godzinę. Porcje wyjąć, posmarować pozostałymi lodami cytrynowymi (lekko rozmrożonymi) i wyrównać powierzchnię. Zamrażać jeszcze co najmniej 3 godziny, a potem wyjąć z miseczek i usunąć folię. Podawać na talerzykach, dekorując malinami, miętą i skórką cytrynową. Te lody można też przygotować w jednej dużej misce i kroić promieniście jak tort.
Gość
sandra200
stokrotka24
ilkaDuda159
eli_555