agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Deser mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser smakuje wybornie i szybko się go robi

Deser mandarynkowy

Składniki:

Deser mandarynkowy

 

  • 6 świeżych mandarynek
  • 1 Budyń o smaku waniliowy
  • 300 ml mleka 2%
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 25 g drobno posiekanych migdałów
  • listki mięty 5 sztuk

 

Sposób przygotowania:

Deser mandarynkowy
Przygotować niezbędne składniki na deser mandarynkowy. Umyć mandarynki, osuszyć i obrać ze skórki. Wstawić mleko do gotowania i wsypać budyń, wymieszać i zagotować. W dalszej kolejności miseczkę o pojemności 1 l wyłożyć folią spożywczą, mandarynki podzielić na cząstki i poukładaćna dnie i bokach miski pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Następnie ostudzić budyń mieszając co jakiś czas, następnie dodać resztę mandarynek i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miski. Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miskę do góry dnem, delikatnie zdjąć folię. Można udekorować innymi owocami.