Sposób przygotowania:
Deser mascarpone z kawowym lukrem
mascarpone przekładamy do miski i mieszamy łyżką, aby nie było żadnych grudek, w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę, a w kolejnym rozpuszczamy galaretkę w niepełnej szklance wrzątku. Masę mascarpone łączymy z bitą smietaną - dokładnie mieszamy. Ostudzoną (ale nie tężejącą!!) galaretkę stopniowo dodajemy do masy serowej i caly czas mieszamy łyzką - przelewamy do małych plastikowych pojemniczków po jogurtach typou monte/danonki lub do małych filiżanek. odstawiamy do steżenia, a w tym czasie przygotowujemy lukier. 0 ziarenek kawy wkładamy do moździerza i dokładnie rozcieramy – przesypujemy do literatki i zalewamy ok. 100 ml gorącej wody – parzymy kilka minut. następnie stopniowo dodajemy napar z kawy (ok 4 łyżeczki) do cukru pudru i dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Kubeczki z masą mascarpone lekko ogrzewamy i odhaczamy boki nożem – odwracamy na drugą stronę i układamy na talerz. Deser polewamy lukrem i podajemy