Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Deser mascarpone z kawowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

dość lekki deser, masa niezbyt słodka, dlatego dodałam lukier

Deser mascarpone z kawowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser mascarpone z kawowym lukrem

 

  • Kawa ziarnista - kolumbijska
  • 200 gram mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka malinowa
  • 6 łyżek cukru pudru
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Deser mascarpone z kawowym lukrem
mascarpone przekładamy do miski i mieszamy łyżką, aby nie było żadnych grudek, w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę, a w kolejnym rozpuszczamy galaretkę w niepełnej szklance wrzątku. Masę mascarpone łączymy z bitą smietaną - dokładnie mieszamy. Ostudzoną (ale nie tężejącą!!) galaretkę stopniowo dodajemy do masy serowej i caly czas mieszamy łyzką - przelewamy do małych plastikowych pojemniczków po jogurtach typou monte/danonki lub do małych filiżanek. odstawiamy do steżenia, a w tym czasie przygotowujemy lukier. 0 ziarenek kawy wkładamy do moździerza i dokładnie rozcieramy – przesypujemy do literatki i zalewamy ok. 100 ml gorącej wody – parzymy kilka minut. następnie stopniowo dodajemy napar z kawy (ok 4 łyżeczki) do cukru pudru i dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Kubeczki z masą mascarpone lekko ogrzewamy i odhaczamy boki nożem – odwracamy na drugą stronę i układamy na talerz. Deser polewamy lukrem i podajemy
Deser mascarpone z kawowym lukrem
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki..
Deser mascarpone z kawowym lukrem
Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do serka
Deser mascarpone z kawowym lukrem
masę przelewamy do niewielkich kubeczków po jogurtach
Deser mascarpone z kawowym lukrem
0 ziarenek kawy wkładamy do moździerza i dokładnie rozcieramy

Tagi:

kawa